چه چیزی برای یاری انسان کافی است؟
در كتاب أسد الغابه در سرگذشت «قيس بن عاصم»، مردى كه بزرگ قبيله خود و مورد احترام رسول اكرم(صلى الله عليه وآله) بود مىخوانيم: «او بسيار به حلم و بردبارى مشهور بود»;
?از جمله اين كه «احنف بن قيس» صحابى رسول خدا(صلى الله عليه وآله) درباره وی مىگويد: من حلم را از «قيس بن عاصم» آموختم؛ روزى ديدم در كنار خانه اش نشسته و بر غلاف شمشيرش تكيه كرده بود و براى قومش سخن مىگفت. ناگهان مردى را دست بسته همراه با بدن مقتولى نزد او آورده گفتند: اين مرد دست بسته فرزند برادر توست كه فرزندت را كشته است.
«احنف» مى گويد: «قيس» كلام خود را قطع نكرد تا زمانى كه تمام شد؛
?بعد رو به فرزند برادرش كه قاتل بود كرد و گفت: اى پسر برادر! كار بسيار بدى كردى، خدا را عصيان نمودى، رحِمَت را قطع كردى و پسر عمويت را كشتى و در واقع تير به پيكر خود زدى و از گروه يارانت كاستى.
?سپس فرزند ديگرى داشت به او گفت: بر خيز بازوهاى پسر عمويت را باز كن و برادرت را به خاك بسپار و يكصد شتر به عنوان ديه فرزند به مادرت بده؛ چرا كه او در اين ديار غريب است.
✅علما و بزرگان دين نيز اين روش را از پيشوايان معصوم آموخته بودند; در حالات يكى از فقهاى بزرگ نجف نقل مىكنند:
?روزى شخصى نيازمند و خشمگين، نامه بسيار توهين آميزى به او نوشته بود كه من مىخواهم سرپناهى تهيه كنم و بايد نصف قيمت آن را شما بپردازيد. آن فقيه برجسته نامه توهين آميز و هتاكانه را خواند، بعد بى آنكه عكس العمل نامناسبى نشان بدهد به دوستان حاضرش فرمود: اگر ما نصف سرپناه او را تهيه كنيم، نصف ديگرش را چه كسى تهيه مى كند.
?البته در حديثى از امام صادق (عليهالسلام) مىخوانيم:
«كَفى بِالْحِلْمِ ناصِراً وَإذا لَمْ تَكُنْ حَليماً فَتَحَلَّمْ; براى يارى انسان، حلم و بردبارى كافى است و اگر واقعا بردبار نيستى خود را به صورت بردباران در آور».
?در حديث ديگرى از مولا اميرمؤمنان (عليه السلام) آمده است:
«جَمالُ الرَّجُلِ حِلْمُهُ;
زيبايى انسان در حلم اوست».
#نهج_البلاغه #قرآن_ناطق
#حكمت_224 #شرح